Boswachter Marieke Schatteleijn hield een lezing over het belang van natuur voor onze gezondheid en welzijn: “Als mens hebben we de natuur nodig. We beleven de natuur met al onze zintuigen. Dit contact met de natuur beïnvloedt onze gezondheid en welzijn. Zo worden onze hersenen beïnvloed door de natuur. Als mensen van deze tijd staan we voortdurend bloot aan talloze visuele en andere prikkels en dit vraagt veel van ons sociale vermogen. Verblijven in de natuur geeft onze hersenen een gezonde ‘groene pauze’, de stress regulatie gaat beter, er is meer plaats voor zelfreflectie, het aantal prikkels neemt af, onze aandacht voor de omgeving wordt beter. Als je ervoor open staat, ga je zien, horen, ruiken en proeven dat je de natuur met andere wezens deelt en dat je er onderdeel van uitmaakt.
Ook geuren, waaronder terpenen waarmee o.a. planten met elkaar communiceren en geluid hebben invloed op de mens: ons immuunsysteem gaat beter functioneren en angst en depressie verminderen. Geluiden hebben ook invloed op ons. Het wegvallen van lawaai kan na aanpassing van ons gehoor aan de stilte weldadig zijn. We gebruiken ons gehoor weer zoals het bedoeld is: informatie geven over de omgeving. Het deel van de hersenen dat betrokken is bij horen, heeft directe verbinding met onze emoties. Natuurgeluiden worden als plezierig ervaren en dit is goed voor ons welzijn.
Zelfs ons immuunsysteem blijkt een verbinding te hebben met o.a. bacteriën in ons lichaam, maar ook met bacteriën in onze omgeving, in planten en in de bodem. Dit is van belang voor een goede functie van ons immuunsysteem. “